Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

Volg ons op twitter

Gebruik onze rss feed of volg ons op twitter voor aankondigingen van nieuwe posts.

 

LibreOffice 7 macro update

door Andras Tucsni

Spreadsheet import macro update voor LibreOffice 7 - versie 8b

In de nieuwste versie 7 van LibreOffice, komen kWh meetwaarden die met de import macro geïmporteerd worden zonder decimaal binnen in de spreadsheet. Als gevolg hiervan zijn de meetwaarden opeens veel te hoog.

 

Dit probleem treedt alleen op met LibreOffice 7, en niet meer eerdere versies van LibreOffice of met enige versie van OpenOffice.

 

Met update 8b van het OpenOffice/LibreOffice spreadsheet macro is dit probleem opgelost zodat de meetwaarden weer goed binnen komen in de spreadsheet. Gebruikers die willen overstappen op LibreOffice 7 kunnen gebruik maken van het nieuwe spreadsheet bestand dat van onze downloads pagina is te downloaden.

 

Om te migreren van een eerdere spreadsheet bestand naar het nieuwe bestand met de aangepaste macro, kunnen de meetwaarden van het oude bestand gewoon gekopieerd worden naar het nieuwe bestand. De macro zal deze waarden herkennen en alleen ontbrekende meetwaarden toevoegen bij elke volgende synchronisatie.

 

Over de spreadsheet macro's:
De office import macro's zijn bedoeld voor gebruikers die graag zelf in hun favoriete spreadsheet omgeving data uit de interne log van de Youless willen kunnen verwerken en/of archiveren. Een automatische synchronisatie zorgt ervoor dat de nieuwste meetwaarden telkens vanzelf aan de bestaande waarden worden toegevoegd.

Nieuwe versie desktop gadget

door Andras Tucsni

Nieuwe desktop gadget versie 1.2.0

De nieuwe features die aan de laatste Android app versie toegevoegd zijn, zijn nu ook toegevoegd aan de desktop gadget voor Windows. De gadget is op deze hoofdpunten veranderd:

  • Het is nu mogelijk om de S0 input kanaal te selecteren in plaats van het hoofdkanaal
  • De kleur groen wordt alleen voor teruglevering van stroom gebruikt
  • In de grafiek is nu duidelijk het onderscheid tussen afname en levering te zien
  • Verbeterde resolutie in de grafiek voor de LS120

Er kunnen meerdere gadgets tegelijk op de desktop gezet worden. Hierdoor is het nu ook mogelijk om voor dezelfde Youless zowel een gadget voor het hoofdkanaal als de S0 input op de desktop te hebben. Zo kan bijvoorbeeld de bruto opbrengst van de zonnepanelen tegelijk met het netto verbruik op de desktop getoond worden.

In de instellingen is er een selectie mogelijkheid waarmee het kanaal gekozen kan worden. Afhankelijk van de ingestelde modus zal de presentatie op de S0 input in het groen (solar mode) of in de gewone kleuren getoond worden (bijvoorbeeld voor een warmtepomp). Er kan een eigen opschrift voor de gadget gekozen worden zodat het duidelijk is waar de gadget bij hoort.

De desktop Gadget kan geïnstalleerd of geüpdate worden door het gadget zip bestand van op onze downloads pagina te downloaden, en het youless.gadget bestand daarin te openen. Voor Windows 8 en hoger is de 8gadgetpack van Helmut Buhler nodig om gadgets te kunnen draaien. Wij adviseren om versie 33 of hoger te gebruiken.

Nieuwe versie Android app

door Andras Tucsni

In Android app versie 0.70 kan tussen het hoofdkanaal en de S0 input geschakeld worden.

De Youless app is in eerste instantie gemaakt om een bepaalde stroomverbruiker op te sporen. Omdat de app in realtime veranderingen in totaalverbruik toont, kan bij het inschakelen of uitschakelen van een apparaat het verbruik dat bij dat apparaat hoort meteen gezien worden.
 
Soms krijgen we de vraag om ook de S0 input van de Youless LS120 realtime te kunnen zien, en omdat het accent van de app op het totaalverbruik ligt kon dit voorheen nog niet. In versie 0.70 van de app is het nu mogelijk om te wisselen tussen het hoofdkanaal en het S0 kanaal. Vanuit de toolbar bovenaan kan snel geschakeld worden tussen het een of het ander.

We hebben de gelegenheid aangegrepen om ook andere dingen te verbeteren. Zo is nu met de kleur groen duidelijk in de grafiek te zien wanneer er stroom terug geleverd wordt. De kleur groen wordt nu ook voor de wijzerplaat exclusief voor indicatie van teruglevering gebruikt, zodat er geen verwarring kan ontstaan over wanneer er sprake is van teruglevering of verbruik. Verder ondersteunt de app nu naast Nederlands ook de talen Engels en Duits, en toont de Status pagina ook actuele meterstanden voor de S0 input.
 
Deze nieuwe app is geschikt voor Android 5 (Lollipop) en hoger. Het app apk bestand kan hier worden gedownload, en is natuurlijk ook op de downloads pagina te vinden. Nadat het apk bestand gedownload is, kan deze worden geopend om geïnstalleerd te worden. De Youless app heeft geen bijzondere machtigingen binnen Android nodig, want het hoeft alleen de Youless op het netwerk te kunnen bereiken.
 

LS120 geschikt voor Vlaamse digitale meter

door Andras Tucsni

LS120 geschikt voor Vlaamse digitale meter

Sinds kort wordt de digitale meter in Vlaanderen uitgerold. Omdat dezelfde slimme meter standaard (SMR5) als in Nederland gebruikt wordt, werkt de Youless LS120 zodoende ook met deze meters. Gebruikers in Vlaanderen kunnen op deze manier via de P1 poort over dezelfde functionaliteit beschikken als LS120 gebruikers in Nederland.

Hoewel de slimme meter standaard hetzelfde is, zijn er 2 punten waarop de Vlaamse meter net iets anders werkt, namelijk:

  1. De gasmeterstand wordt via een andere codering doorgegeven op de P1 poort. Dit heeft te maken met dat in Vlaanderen geen temperatuurcorrectie in de meting van de gasmeter zelf wordt uitgevoerd, en in Nederland wel. Daarom is er een firmware update 1.4.3 voor de LS120 waarmee de gasmeterstand van deze meters ook herkend wordt. Binnenkort zullen alle nieuwe Youlessen standaard van deze firmware versie voorzien worden. Op onze downloads pagina is deze versie nu al te downloaden.

  2. De codering van het daltarief en het piektarief is in Vlaanderen andersom genummerd. Waar in Nederland tarief I het daltarief is, is tarief I in Vlaanderen weer het piektarief. Voor de interne log van de Youless maakt dit niet uit, want deze kijkt naar de verandering in verbruik per logperiode, ongeacht vanuit welke teller dit komt. Dit gaat dus vanzelf goed in alle bestaande LS120 firmware versies.

    Bij een koppeling met een online energiemanager, zal dit voor de energiemanager echter wel uitmaken. De energiemanager moet er als het ware bewust van zijn dat de betekenis van tarief I en II afhankelijk is van het gebied waarin de meter zich bevindt. Daarom zal een gebruiker die bijvoorbeeld de LS120 koppelt met Enelogic gevraagd worden in welk land het gebouw zich bevindt waar de uitlezing voor wordt aangevraagd. Zodra hier België wordt ingevoerd, zullen de dal- en piektarieven automatisch worden omgedraaid zodat de uitlezing goed verloopt.

    Ook bij koppelingen van de LS120 met Domotica systemen of community projecten is het goed om dit te realiseren. Het zal van de implementatie per systeem of project afhangen of dit wel of geen impact heeft, en of er voor de ondersteuning van Vlaamse digitale meters een wijziging nodig is of niet.


Samengevat kan de LS120 dus ook met de P1 poort van de digitale meters in Vlaanderen gebruikt worden, en kunnen mensen in Vlaanderen daarmee ook gebruik maken van alle door Youless ondersteunde online energiemanagers.

 

Update:
Het kan zijn dat de P1 poort op de elektriciteitsmeter nog niet geactiveerd was. In dat geval dient deze activatie nog bij de netbeheerder aangevraagd te worden. De P1 poort zal pas na de activatie data aan de Youless beschikbaar stellen.

LS120 firmware update 1.4.2

door Andras Tucsni

Firmware update 1.4.2 voor de LS120 verbetert 2 punten met betrekking tot de S0 input.

De huidige 1.4 firmware van de Youless is al enige tijd onveranderd omdat deze eigenlijk door de bank genomen gewoon prima werkt. Recentelijk zijn er door oplettende gebruikers toch 2 puntjes met betrekking tot de S0 input kWh teller gevonden, en om deze op te lossen is er nu een nieuwe firmware versie 1.4.2.

De reden dat dit niet eerder opgemerkt of gemeld was, komt waarschijnlijk omdat het voor het ene punt pas na verloop van langere tijd merkbaar wordt, en voor het andere punt het zich alleen in relatief zeldzame configuraties voordoet. Bovendien zijn het ook punten met een vrij kleine impact, en dat maakt het ook nog eens minder opvallend.

Bij het eerste punt bleek dat wanneer de S0 kWh teller een waarde van 10000,000 kWh of meer bereikt, dat er dan op de home page van de Youless extra decimalen achter de waarde verschijnen die daar niet horen. Voor de nauwkeurigheid van de getoonde waarde maakt dat vrijwel niet uit omdat het vanaf de 4e decimaal is, maar ze horen er niet te staan. Overigens heeft dit verder geen effect op de waarde die naar een energiemanager geüpload wordt. In firmware 1.4.2 worden alleen de 3 decimalen die er horen te staan getoond, ook vanaf de 10000,000 kWh.

Het tweede punt heeft alleen betrekking op gebruikers die een DIN rail kWh meter op de S0 input aangesloten hebben met een meterconstante van meer dan 1000 imp/kWh. Dat betekent dat het sowieso geen betrekking heeft op kWh meters die bij Youless aangeschaft zijn, en voor het merendeel van gebruikers die een andere kWh meter hebben waarschijnlijk ook niet. Dit omdat 1000 imp/kWh verreweg het meeste voorkomt.

Bij DIN rail kWh meters met een 1000+ meterconstante ontstaat een klein afrondingsverschil naar beneden toe bij elke geregistreerde puls, wat uiteindelijk op de totale S0 kWh tellerstand tot enkele procenten kan oplopen (afhankelijk van wat de meterconstante is). Dit effect heeft alleen betrekking op de S0 input, en niet op LED pulsen die optisch geregistreerd worden. In firmware versie 1.4.2 is de nauwkeurigheid van de S0 kWh teller gelijk aan die van de optische LED teller, namelijk 3 decimalen nauwkeurig.

Firmware 1.4.2 kan voor de energiemanagers Enelogic, PVOutput en Energiemanageronline gedownload worden vanaf onze LS120 downloads pagina.

Tenslotte nog een opmerking over eventuele waarschuwingen van virusscanners: we hebben gemerkt dat een toenemd aantal virusscanners tegenwoordig 'getriggerd' raken door de firmware flash utility, terwijl deze nog steeds even veilig is al dat hij al jaren is. Er wordt namelijk helemaal niets geïnstalleerd; er wordt alleen geflasht over het netwerk.

Een aantal virusscanners lijkt het netwerk utility deel (netcat) van de flash utility verdacht te vinden, omdat dit theoretisch ook voor andere dingen dan flashen gebruikt zou kunnen worden. We controleren onze releases echter altijd, en de utility kan zonder problemen gebruikt worden. Het merendeel van de virusscanners ziet dan ook geen probleem met de flash utility, en de scanners die wel een melding geven die houden het meestal op een algemene (generic) waarschuwing.