Koppelen met zonnestroomopbrengst.eu

door Andras Tucsni

Gebruikers die de YouLess gebruiken om de bruto productie van de zonnepanelen te monitoren kunnen de dagopbrengsten automatisch dagelijks laten importeren op de solar community/databank site zonnestroomopbrengst.eu (sonnenertrag). De dagopbrengsten hoeven dan niet handmatig ingegeven te worden. In deze post ga ik nader in op de configuratie instellingen die daarvoor moeten worden ingevoerd op de site van zonnestroomopbrengs.eu.

 

Nadat er een account op de site is aangemaakt, kan er een zonnestroom installatie worden ingevoerd onder het menu Gebruikersmenu->Installatiebeheer->Installatie invoegen (een bestaande installatie onder installatie bewerken). Hierbij wordt allerlei informatie over de installatie gevraagd, zoals het aantal panelen, Watt piek vermogen, iverters, etc. Dit wijst zich allemaal redelijk vanzelf. We zullen ons hier richten op de instellingen onder het kopje automatische import data.

 

tl_files/blog/sonnenertrag-import-config.png

 

Onder Systeem moet het systeem type JSON worden gekozen. Er verschijnt daarna ee pop-up waarin een url dient te worden opgegeven dat wijst naar een bepaald pad onder het publieke IP adres waaronder de Youless te vinden is. Deze heeft het volgende format (gebruik makend van voorbeeld IP adres 1.2.3.4):

 

http://1.2.3.4/V?f=j&u=kWh&m=

 

waarbij 1.2.3.4 in dit voorbeeld het publieke IP adres van de Youless is. Eventueel kan ook een alternatief poortnummer worden opgegeven. Met IP adres 1.2.3.4 en poortnummer 5678 zou dit dan als volgt worden:

 

http://1.2.3.4:5678/V?f=j&u=kWh&m=

 

Zonnestroomopbrengst.eu haalt nachtelijk de zonnestroom dagopbrengsten op via het opgegegeven IP adres. Om de Youless bereikbaar te maken voor de import dienst, moet de Youless daarom toegankelijk gemaakt worden vanaf het internet door een port forwarding regel voor de Youless op je internet modem in te stellen. De import dienst ondersteunt (nog) geen wachtwoord, dus de Youless moet in dit geval zonder wachtwoord werken.

 

Tenslotte kan de fabrikant naam en model naam van de datalogger nog worden ingesteld op respectievelijk Youless en LS110.

 

Edit: IP adressen veranderd in specifiek voorbeeld adres.

Ga terug