LS120 firmware update 1.4.2

door Andras Tucsni

Firmware update 1.4.2 voor de LS120 verbetert 2 punten met betrekking tot de S0 input.

De huidige 1.4 firmware van de Youless is al enige tijd onveranderd omdat deze eigenlijk door de bank genomen gewoon prima werkt. Recentelijk zijn er door oplettende gebruikers toch 2 puntjes met betrekking tot de S0 input kWh teller gevonden, en om deze op te lossen is er nu een nieuwe firmware versie 1.4.2.

De reden dat dit niet eerder opgemerkt of gemeld was, komt waarschijnlijk omdat het voor het ene punt pas na verloop van langere tijd merkbaar wordt, en voor het andere punt het zich alleen in relatief zeldzame configuraties voordoet. Bovendien zijn het ook punten met een vrij kleine impact, en dat maakt het ook nog eens minder opvallend.

Bij het eerste punt bleek dat wanneer de S0 kWh teller een waarde van 10000,000 kWh of meer bereikt, dat er dan op de home page van de Youless extra decimalen achter de waarde verschijnen die daar niet horen. Voor de nauwkeurigheid van de getoonde waarde maakt dat vrijwel niet uit omdat het vanaf de 4e decimaal is, maar ze horen er niet te staan. Overigens heeft dit verder geen effect op de waarde die naar een energiemanager geüpload wordt. In firmware 1.4.2 worden alleen de 3 decimalen die er horen te staan getoond, ook vanaf de 10000,000 kWh.

Het tweede punt heeft alleen betrekking op gebruikers die een DIN rail kWh meter op de S0 input aangesloten hebben met een meterconstante van meer dan 1000 imp/kWh. Dat betekent dat het sowieso geen betrekking heeft op kWh meters die bij Youless aangeschaft zijn, en voor het merendeel van gebruikers die een andere kWh meter hebben waarschijnlijk ook niet. Dit omdat 1000 imp/kWh verreweg het meeste voorkomt.

Bij DIN rail kWh meters met een 1000+ meterconstante ontstaat een klein afrondingsverschil naar beneden toe bij elke geregistreerde puls, wat uiteindelijk op de totale S0 kWh tellerstand tot enkele procenten kan oplopen (afhankelijk van wat de meterconstante is). Dit effect heeft alleen betrekking op de S0 input, en niet op LED pulsen die optisch geregistreerd worden. In firmware versie 1.4.2 is de nauwkeurigheid van de S0 kWh teller gelijk aan die van de optische LED teller, namelijk 3 decimalen nauwkeurig.

Firmware 1.4.2 kan voor de energiemanagers Enelogic, PVOutput en Energiemanageronline gedownload worden vanaf onze LS120 downloads pagina.

Tenslotte nog een opmerking over eventuele waarschuwingen van virusscanners: we hebben gemerkt dat een toenemd aantal virusscanners tegenwoordig 'getriggerd' raken door de firmware flash utility, terwijl deze nog steeds even veilig is al dat hij al jaren is. Er wordt namelijk helemaal niets geïnstalleerd; er wordt alleen geflasht over het netwerk.

Een aantal virusscanners lijkt het netwerk utility deel (netcat) van de flash utility verdacht te vinden, omdat dit theoretisch ook voor andere dingen dan flashen gebruikt zou kunnen worden. We controleren onze releases echter altijd, en de utility kan zonder problemen gebruikt worden. Het merendeel van de virusscanners ziet dan ook geen probleem met de flash utility, en de scanners die wel een melding geven die houden het meestal op een algemene (generic) waarschuwing.

Ga terug