Koppelen met PVOutput

door Andras Tucsni

Zonnestroom monitoring met de YouLess en PVOutput

Met het mooie weer van de afgelopen dagen doen zonnepanelen bezitters het goed wat zonnestroom opbrengsten betreft:

 
Team Netherlands ouput juli
 
Dit is een recent overzicht van de gezamenlijke opbrengsten van zonnepaneelbezitters die hun zonnestroom opbrengsten monitoren via de gratis online solar monitoring site PVOutput (en zich aangemeld hebben bij het Netherlands team).
 
In een eerdere blogpost schreef ik over hoe de Youless gebruikt kan worden om de zonnestroom productie van zonnepanelen te monitoren.
 
De Youless kan deze productie opbrengsten koppelen met de gratis online energiemanager Bidgely. Op Bidgely is de productie goed te volgen, maar omdat Bidgely meer gericht is op het monitoren van energieverbruik, lieten we eerder ook zien hoe de dagopbrengsten automatisch met zonnestroomopbrengst.eu gekoppeld kunnen worden.
 
Dit is een prima solar monitoring dienst met een grote user base, maar het nadeel is dat er port forwarding op het internet modem moet worden ingesteld waardoor het wat meer voeten in de aarde heeft dan een koppeling met Bidgely. Bovendien kan het verloop gedurende de dag niet bekeken worden, zoals bij Bidgely wel het geval is.
 
Wat dat betreft lijkt PVOutput meer op Bidgely wat mogelijkheden en gemak betreft, maar dan gericht op het monitoren, delen en vergelijken van zonnestroom productie.
 
Overzicht PVOutput
De PVOutput web interface is prettig, strak en to-the-point. Het aardige is dat het delen van grafieken/tabellen met anderen eenvoudig gewoon met een link naar een PVOutput grafiek kan worden gedaan.
 

Live grafiek 22-07-2013

 
Bovenstaande live (gedurende de dag) grafiek is afkomstig van een systeem dat met een YouLess wordt gemonitord. Hierin is zowel het opgewekte vermogen (Watt) als de geaccumuleerde opgewekte energie (kWh) te zien. Op grotere tijdschalen wordt de effeciency (kWh/kW) samen met de opgewekte opbrengsten (kWh) getoond. Er zijn verder nog statistiek overzichten voor verschillende tijdsperioden (seizoen, etc.) op te vragen en PVOutput kan ook een email waarschuwing sturen wanneer er iets mis lijkt te zijn met de productie, zoals bijvoorbeeld een te lage output. Kijk voor een compleet overzicht van alle mogelijkheden op de documentatie pagina van PVOutput.
 
PVOutput Firmware
De YouLess kan gekoppeld worden met PVOutput met de PVOutput firmware. Deze firmware verschilt alleen in het Upload deel van de web interface, waar in dit geval met PVOutput gekoppeld wordt in plaats van met Bidgely; verder werkt alles hetzelfde.
 
Een standaard (Bidgely) YouLess kan eenvoudig worden voorzien van de PVOutput firmware door deze te flashen met de PVOutput firmware. Hoe de YouLess geflasht kan worden is in deze blog post te lezen.
 
Voor diegenen die meteen aan de slag willen met een Youless met de PVOutput firmware, hebben we echter ook een YouLess aan de winkel toegevoegd die al vooraf geladen is met de PVOutput firmware. De firmware hoeft dan niet meer geflasht te worden.
 
Koppelen  met PVOutput
De PVOutput koppeling procedure gaat iets anders dan bij Bidgely, maar het principe is vergelijkbaar. Kort samengevat moet er een system id en een API key op de Youless Upload pagina worden ingevuld, waarmee de YouLess live productiedata naar PVOuput kan sturen. Om de koppeling te vergemakkelijken hebben we een PVOutput specifieke quick guide handleiding samengesteld.
 
De PVOutput firmware en quick-guide zijn uiteraard op onze downloads pagina te vinden

Ga terug