Updaten van Youless firmware

door Andras Tucsni

Overzicht van firmware update procedure

Tegenwoordig kunnen bijna alle apparaten met een netwerk aansluiting wel “geüpdate” worden met een nieuwere versie van de firmware. De Youless is wat dat betreft geen uitzondering. Het proces van updaten wordt in het geval van de Youless ook wel flashen genoemd omdat de firmware zich in flash geheugen bevindt.
 
Flashen heeft natuurlijk alleen zin als er iets van een verbetering te halen valt. De huidige versie van de Youless standaard firmware is versie 1.2.0, en alle Youlessen die sinds half juli 2012 zijn uitgeleverd hebben deze firmware al. De meeste verschillen met de eerdere versies 1.1.x zitten hem in details omdat de Youless firmware al vrij uitvoerig getest is, maar er zijn 2 veranderingen die voor sommigen de moeite van het updaten waard kunnen zijn, namelijk:
 

  • De Youless web interface is in versie 1.2.0 naast de gebruikelijk poort 80 ook op poort 32848, 16464 en 49232 te bereiken. Dit is handig wanneer de Youless via port forwarding vanaf het internet bereikbaar moet zijn, maar het internet modem geen translatie van poortnummers ondersteunt (en poort 80 al bezet is).
  • In sommige gevallen kan in versie 1.1.x na een lange tijd van gebruik (vaak meer dan een jaar) de kWh tellerstand een flink stuk terugvallen. Op de dag dat dit gebeurt klopt de verbruiksregistratie dan niet meer. In versie 1.2.0 is dit verholpen.

 
De firmware versie van de Youless staat op de home pagina van de web interface vermeld, dus het is makkelijk om te zien welke versie er nu draait en of er dus een update gedaan kan worden of niet.
 
Het updaten van firmware kan wat spanning geven bij mensen die weleens meegemaakt hebben dat een update van een apparaat mislukte, waarna deze niet meer werkte en er allerlei capriolen uitgehaald moesten worden om dit te herstellen. Als geruststelling wil ik daarom zeggen dat het gelukkig niet mogelijk is om de Youless door een mislukte update onbruikbaar te maken. Wel is het mogelijk dat de firmware niet meer functioneert na een onderbroken update poging, maar de oplossing is om het flashen gewoon nog een keer te doen. Flashen kan dus altijd opnieuw geprobeerd worden zonder dat een ingewikkelde herstelprocedure nodig is, en dat is wel een prettige gedachte.
 
Nieuwe firmware versies zijn beschikbaar als flash utility voor Windows. De firmware wordt door de flash utility in de Youless geladen, waarbij de computer die de flash utility draait op hetzelfde (thuis)netwerk aangesloten moet zijn als de Youless. Daarna hoeft alleen het IP adres van de Youless ingevoerd te worden en het flashen kan na een paar automatische controles beginnen. In totaal duurt het flashen zelf ongeveer een halve minuut, dus het is niet nodig om tussentijds een kop koffie te halen. Alle instellingen en de interne logdata blijven na een update intact.
 
Hieronder is een screencast die laat zien hoe dit in zijn werk gaat (tijdens het flashen versneld weergegeven voor het kijkgemak):

 

 
In de Youless gebruikershandleiding staat de flash procedure achterin in detail beschreven voor wie het precies wil weten. Hier staat ook beschreven hoe opnieuw te flashen mocht de eerste keer niet geslaagd zijn: de enige extra handeling die daarbij nodig is, is om de Youless handmatig te resetten.
 
De actuele firmware versie is op de downloads pagina te vinden.

Ga terug