Youless en domotica

door Andras Tucsni

Mogelijkheden om de Youless te koppelen met domotica systemen

Het is een poosje rustig geweest op het Youless blog, maar dat betekent niet dat er ondertussen niets gebeurd is. Achter de schermen is er ondertussen doorgewerkt; daarover volgt binnenkort meer op dit blog.

 

Eerst besteed ik hier nu aandacht aan het werk dat anderen gedaan hebben, namelijk de mogelijkheid om de Youless met domotica systemen te koppelen. De Youless is is een open apparaat met een open interface zodat iedereen die dat wil de Youless data kan koppelen met eigen software of systemen. Dat is dan ook gebeurd; er zijn inmiddels door diverse mensen scripts, widgets en koppelingen met domotica systemen gemaakt.

 

Het tonen van het energieverbruik in huis is eigenlijk iets dat standaard in een domotica systeem thuis hoort. Het is daarom niet vreemd dat er koppelingen voor de Youless zijn gemaakt in domotica systemen die flexibel zijn wat betreft mogelijkheden om via het netwerk data in te lezen. Hieronder volgt een overzicht van domotica systemen waarmee dit mogelijk is:

 

 

Homeseer: De Youless werd al vrij vroeg gespot op het domotica.eu forum waar een script voor het koppelen van de Youless met Homeseer is gepost (met dank aan Yellowbird en nikagl).

 

 

Domotiga: In het Nederlandse Domotiga “Open Source home automation for Linux” is ook een Youless koppeling toegevoegd (met dank aan TD-er, Pixelmagic en Ron Klinkien).

 

tl_files/blog/Domotiga.jpg

 

 

Vera (Micasaverde): Meinaart van Straalen heeft een Youless plugin gemaakt voor Vera. Deze functionaliteit is als MiOS plugin te downloaden.

 

tl_files/blog/Vera.png

 

 

Domoticz: Domoticz is een nieuw open source domotica platform die sinds kort ook een koppeling met Youless ondersteunt (met dank aan gizmocuz).

 

Waarschijnlijk zullen er nog wel meer volgen in de toekomst, of misschien is bovenstaande lijst nog niet compleet (in dat geval hoor ik dat graag). Wanneer er meer mogelijkheden verschijnen zal ik daar nog een follow-up over posten.

 

EDIT (per email ontvangen):

tl_files/blog/Powerhome.pngPowerhome: In Powerhome is het ook mogelijk de Youless data in te lezen en dit op een virtuele elektriciteitsmeter te visualiseren (met dank aan Peter Krom). Zie ook hier voor meer informatie.

 

N.B. Waar ik geen expliciete toestemming had om de volledige namen van auteurs te gebruiken heb ik alleen nicknames genoemd in de creditering.

Ga terug