YouLess Gadget gebruikstips

door Andras Tucsni

Gadgets zijn volgens Microsoft “mini programs which offer information at a glance...(and are) especially useful for monitoring information”. Deze programma's zijn onderdeel van de desktop en zien er vaak uit als een fysiek ding, zoals de klok gadget.

 

De YouLess Gadget kan gezien worden als een virtuele representatie van een fysieke energie display. De “virtualisatie” van het energiedisplay heeft een aantal voordelen:

  • Het verlaagt de prijs van het product omdat er geen fysiek display gemaakt hoeft te worden

  • Er kunnen meerdere “displays” op meerdere computers draaien zonder extra kosten

  • Er zijn meer en krachtigere mogelijkheden vergeleken met een LCD energiedisplay

 

Bij de laatste punt zou misschien nog toegevoegd kunnen worden dat het er fraaier uit ziet dan een LCD display, maar dat is subjectief.

 

De gadget vorm is vooral geschikt vanwege de “information at a glance” eigenschap van gadgets. Dit werkt heel goed om bewustzijn van energieverbruik te verhogen omdat je er niet aan hoeft te denken om een programma op te starten of een andere actie te ondernemen. Bij veranderingen in het verbruik geeft de gadget dit op een niet-opdringerige manier weer. Je kunt tijdens het doen van andere activiteiten op de computer vanuit je ooghoeken veranderingen in het verbruik zien, waarmee je zijdelings steeds weer wat meer te weten komt over je verbruikspatronen. Laagdrempelig is hier het sleutelwoord.

 

Sidebar Gadgets werden in Windows Vista geïntroduceerd. De sidebar toevoeging is vanwege het feit dat de Gadgets aan de rand van het scherm in een speciale verticale strook worden getoond. Deze strook is in principe altijd zichtbaar waarbij gemaximaliseerde vensters deze strook niet gebruiken. Prima dus om af en toe een blik te werpen op de gadgets, maar er moet wel een 130 pixels brede strook van het beschikbare schermoppervlak voor worden gereserveerd.

 

De gadgets worden ook onder Windows 7 ondersteund, maar de sidebar om de gadgets in onder te brengen is hier verdwenen, vermoedelijk om de 130 pixel strook weer vrij te maken. Dat wil zeggen dat de gadgets gewoon op de desktop leven naast de pictogrammen. Wanneer vensters gemaximaliseerd worden dan dekken ze daarmee dus gewoonlijk de gadgets af, net als de rest van de desktop.

 

tl_files/blog/ontop.png

Om de gadget toch zichtbaar te houden voor die snelle blik tussendoor, is het onder Windows 7 mogelijk om voor individuele gadgets via het context menu (rechter muisknop) de altijd op voorgrond instelling aan te zetten. In combinatie met de ondoorzichtbaarheid instelling kan je een soort compromis maken tussen de zichtbaarheid van een (gemaximaliseerd) venster en de gadget.

Ik heb het zelf een poosje op deze manier gebruikt. Rechtsonder op de desktop bleek voor mij een plek te zijn waar de gadget zelden in de weg zit.

 

Niet iedereen vindt het een verbetering dat de sidebar is verdwenen onder Windows 7. Met name op laptops/netbooks/ultrabooks met het populaire 16:9 breedbeeld formaat kan een strook aan de zijkant vaak prima gemist worden bij dagelijkse bezigheden zoals browsen, email, documenten schrijven etc. Dan zijn de gadgets tenminste altijd zichtbaar.

 

tl_files/blog/sidebar7.png

Voor mensen die een sidebar willen gebruiken kan ik sidebar7 van Helmut Buhler aanraden. Dit is een gratis sidebar toevoeging voor Windows 7 in de vorm van... een gadget! Er is ook een Nederlandse vertaling beschikbaar. Persoonlijk gebruik ik dit naar tevredenheid op mijn netbook met breedbeeld formaat. Naast de klassieke sidebar functie is het ook mogelijk om de sidebar alleen te laten tonen wanneer de zijkant van het scherm wordt aangewezen met de muis (vergelijkbaar met dezelfde mogelijkheid voor de taakbalk). Dit is nuttig als je toch liever niet een strook permanent wilt reserveren voor de gadgets. Er zijn nog diverse ander cosmetische fine-tune mogelijkheden. Er is duidelijk aandacht aan sidebar7 besteed waardoor het kwalitatief ook een mooi programma is.

 

Ga terug