Hoe werkt het?

De Youless energiemeter plak je op je bestaande elektriciteitsmeter met de bijgeleverde bevestiging. Het maakt niet uit welke elektriciteitsmeter je hebt. De Youless LS120 kan op de slimme meter P1 poort, op een digitale (LED/S0) puls output, of op een analoge "draaischijfmeter" toegepast worden. Bij een LED puls of draaischijf meter wordt met een optische sensor het elektriciteitsverbruik afgelezen. Dit wordt vervolgens opgeslagen in het interne geheugen.

 

De Youless energiemeter sluit je aan op het lokale LAN netwerk met de bijgeleverde netwerkkabel zodat je met je smartphone, computer of tablet het huidige of historische verbruik kunt bekijken. Via deze aansluiting kan de Youless ook verbruiksgegevens versturen naar een online energiemanager. Zo heb je altijd en overal online inzicht in wat je energieverbruik is.

 

 

Hoewel er inmiddels niet zo veel meer van zijn, kan de Youless zelfs met de oude analoge draaischijfmeters worden gebruikt. De draaischijf wordt dan met een lichtbundel aangestraald, waarbij het passeren van het rode/zwarte markeringstreepje als meetpuls gedetecteerd wordt. Wanneer de de draaischijfmeter vervangen wordt door een slimme meter, kan de Youless LS120 gewoon doorgaan op de nieuwe meter door deze op de P1 poort van de nieuwe meter aan te sluiten.

 

 

Het is ook mogelijk om een aanvullende losse (DIN rail) kWh meter op de Youless aan te sluiten. Gewone DIN rail kWh meters zijn heel gangbaar en daardoor niet duur. Dit kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de (bruto) zonnestroom opbrengst te monitoren, of een andere bijzondere stroomgroep in de meterkast. De Youless S0 input wordt dan aangesloten op de S0 puls output van een DIN rail kWh meter die op die stroomgroep is geïnstalleerd. De meetgegevens worden onafhankelijk van de hoofdmeter in een eigen kanaal geregistreerd.

 

Installatie randvoorwaarden

De Youless energiemeter wordt op de hoofd elektriciteitsmeter in de meterkast geïnstalleerd, en/of op een losse (DIN rail) kWh meter. De functionaliteit van de Youless komt het beste tot zijn recht wanneer deze wordt aangesloten op een LAN netwerk die toegang geeft tot het internet. Hiervoor is een voeding en een netwerkaansluiting nodig. Om deze reden moet het volgende in de meterkast beschikbaar zijn:

  • stopcontact of vrije USB poort (bijvoorbeeld op een router)
  • internet router of een ander LAN netwerk aansluitpunt *).

 

Zonnepanelen

Wanneer de Youless LS120 op een slimme meter P1 poort is aangesloten, dan wordt het netto verbruik of levering gemeten, dus ook bij netto teruglevering aan het elektriciteitsnet. Er is sprake van netto teruglevering wanneer er meer (bruto) productie door bijvoorbeeld zonnepanelen is dan verbruik van stroom. 

 

Indien de elektriciteitsmeter niet over een slimme meter P1 poort beschikt, kan er op basis van enkel meetpulsen geen onderscheid gemaakt worden door de Youless tussen afname of levering van stroom. In het geval van een productiecapaciteit waarbij regelmatig netto stroom aan het elektriciteitsnet wordt geleverd, wordt tijdens perioden van stroomlevering deze levering gemeten alsof het verbruik zou zijn. Dat wil zeggen dat er geen onderscheid gezien wordt tussen verbruik of levering. Het gebruik van de Youless op een "niet slimme" hoofdmeter i.c.m. zonnepanelen wordt daarom afgeraden.

 

In de Youless winkel is een compacte groepenkast kWh meter verkrijgbaar. Deze meter kan als bruto opbrengstmeter worden gebruikt wanneer deze in de meterkast op de zonnestroom groep geschakeld wordt. De Youless LS120 kan dan de zonnestroom opbrengst vanaf deze kWh meter aflezen door de S0 output van de kWh meter op de S0 input van de Youless aan te sluiten. De Youless kan op deze manier naast het netto verbruik via de hoofdmeter ook de bruto opgewekte zonnestroom registreren. De tijdresolutie is daarbij veel hoger dan de informatie die meestal via omvormer portals wordt gegeven.

 


*) Strikt genomen is de netwerkaansluiting niet noodzakelijk aangezien de Youless energie meter over een interne logfunctie beschikt die tot 1 jaar aan meetwaarden opslaat. De gegevens kunnen bijvoorbeeld op bepaalde tijden met een direct op de Youless aangesloten laptop uitgelezen worden. De functionaliteit van de Youless is in deze situatie echter wel beperkt. Daarom wordt het aanbevolen om de Youless permanent op het thuisnetwerk aan te sluiten, om zo alle mogelijkheden en het gemak van de Youless volledig te kunnen benutten.