Hoe werkt het?

De Youless energiemeter plak je op je bestaande elektriciteitsmeter met de bijgeleverde bevestiging. Het maakt niet uit welke elektriciteitsmeter je hebt. De Youless LS120 kan op de slimme meter P1 poort, op een digitale (LED/S0) puls output, of op een analoge "draaischijfmeter" toegepast worden. Bij een LED puls of draaischijf meter wordt met een optische sensor het elektriciteitsverbruik afgelezen. Dit wordt vervolgens opgeslagen in het interne geheugen.

 

De Youless energiemeter sluit je aan op het lokale LAN netwerk met de bijgeleverde netwerkkabel zodat je met je smartphone, computer of tablet het huidige of historische verbruik kunt bekijken. Via deze aansluiting kan de Youless ook verbruiksgegevens versturen naar een online energiemanager. Zo heb je altijd en overal online inzicht in wat je energieverbruik is.

 

 

 

Bij analoge draaischijfmeters wordt de draaischijf met een lichtbundel aangestraald, waarbij het passeren van het rode/zwarte markeringstreepje als meetpuls gedetecteerd wordt. Wanneer de de draaischijfmeter t.z.t vervangen wordt door een slimme meter, kan de Youless LS120 gewoon doorgaan op de nieuwe meter door deze op de P1 poort van de nieuwe meter aan te sluiten.

 

Het is ook mogelijk om de Youless te gebruiken met een losse (DIN rail) kWh meter, bijvoorbeeld om (bruto) zonnestroom opbrengst te monitoren. De Youless kan in deze situatie worden aangesloten op de S0 puls output van een kWh meter.

 

 

Installatie randvoorwaarden

De Youless energiemeter wordt op de hoofd elektriciteitsmeter in de meterkast ge├»nstalleerd, of op een losse (DIN rail) kWh meter. De functionaliteit van de Youless komt het beste tot zijn recht wanneer deze wordt aangesloten op een LAN welke toegang geeft tot het internet. Hiervoor is een voeding en een netwerkaansluiting nodig. Om deze reden moet het volgende in de meterkast beschikbaar zijn:

  • stopcontact of vrije USB poort (bijvoorbeeld op een router)
  • internet router of een ander thuisnetwerk aansluitpunt *)

Indien een thuisnetwerk aansluiting in de meterkast niet mogelijk is, kan een homeplug powerline adapter worden gebruikt om via de elektriciteitsleidingen een verbinding met het thuisnetwerk te maken. Een ander mogelijk alternatief is om een wireless ethernet adapter te gebruiken om draadloos op het thuisnetwerk aan te kunnen sluiten.

 

 

Zonnepanelen

Wanneer de Youless LS120 op een slimme meter P1 poort is aangesloten, dan wordt het netto verbruik of levering gemeten, dus ook bij netto teruglevering aan het elektriciteitsnet. Er is sprake van netto teruglevering wanneer er meer (bruto) productie door bijvoorbeeld zonnepanelen is dan verbruik van stroom. 

 

Indien de elektriciteitsmeter niet over een slimme meter P1 poort beschikt, kan er op basis van enkel meetpulsen geen onderscheid gemaakt worden door de Youless tussen afname of levering van stroom. In het geval van een productiecapaciteit waarbij regelmatig netto stroom aan het elektriciteitsnet wordt geleverd, wordt tijdens perioden van stroomlevering deze levering gemeten alsof het verbruik zou zijn. Dat wil zeggen dat er geen onderscheid gezien wordt tussen verbruik of levering. Het gebruik van de Youless op een "niet slimme" hoofdmeter i.c.m. zonnepanelen wordt daarom afgeraden.

 

In de Youless winkel is een compacte groepenkast kWh meter verkrijgbaar. Deze meter kan als bruto opbrengstmeter worden gebruikt zodat de Youless LS120 de zonnestroom opbrengst vanaf deze kWh meter kan aflezen. Hierbij wordt de LS120 op de S0 output van de kWh meter aangesloten. In de huidige firmware 1.3.x fungeert de S0 input in deze configuratie als alternatieve input voor de LED input of P1 poort. Dat wil zeggen dat deze de P1 of LED input "vervangt" en m.a.w. geen extra logkanaal vormt.

 


*) Strikt genomen is de netwerkaansluiting niet noodzakelijk aangezien de Youless energie meter over een interne logfunctie beschikt die tot 1 jaar aan meetwaarden opslaat. De gegevens kunnen bijvoorbeeld op bepaalde tijden met een direct op de Youless aangesloten laptop uitgelezen worden. De functionaliteit van de Youless is in deze situatie echter wel beperkt. Daarom wordt het aanbevolen om de Youless permanent op het thuisnetwerk aan te sluiten, om zo alle mogelijkheden en het gemak van de Youless volledig te kunnen benutten.

Onze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de website, geeft u ons toestemming voor het gebruiken van deze cookies.