Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

Volg ons op twitter

Gebruik onze rss feed of volg ons op twitter voor aankondigingen van nieuwe posts.

 

LS120 firmware update 1.5.0

door Andras Tucsni

Nieuwe firmware met informatie over spanning, stroom en vermogen per fase

Edit: Versie 1.5.0 is op opgevolgd door updates 1.5.1, 1.5.2 en 1.5.3 waarin nog een paar punten die onder bepaalde specifieke omstandigheden konden optreden zijn opgelost (zie changelog voor details). Verder is er op 22  juni informatie aan deze post toegevoegd over welke meters de nieuwe datapunten ondersteunen.

 

In het nieuws zijn steeds vaker berichten te lezen over zonnepanelen die de productie niet ‘kwijt kunnen’ omdat de spanning op het elektriciteitsnet te hoog is door alle andere zonnepanelen in de straat of wijk. Hierdoor kregen we steeds vaker de vraag of de Youless ook de actuele spanning (per fase bij een 3 fase aansluiting) kan weergeven, zodat dit in de gaten gehouden kan worden.

In firmware versie 1.5.0 1.5.3 wordt daarom nu ook de actuele spanning (mits beschikbaar) die via de slimme meter P1 poort uitgelezen wordt op de Home page van de Youless web interface getoond. We hebben meteen ook een aantal andere data punten toegevoegd, zoals het actuele tarief (1 of 2), de actuele stroom in ampère en de het actueel vermogen per fase. Op dit moment kan dit alleen nog in de web interface bekeken worden, maar we zullen deze data punten later ook in onze app gaan weergeven.

 

 

Houd er wel rekening mee dat de beschikbaarheid van al deze extra informatie afhangt van de versie van de slimme meter. Zo heeft de oudste Nederlandse slimme meter generatie DSMR2 helemaal geen één van deze extra datapunten. De volgende generatie DSMR4 heeft wel stroom en vermogen per fase, maar geen spanningsinformatie. De laatste versie SMR5 heeft ze wel allemaal. Welke versie de slimme meter heeft, is op de frontplaat van de meter af te lezen.

 

Voor Belgische meters met P1 poort is het wat dat betreft makkelijker; deze hebben voor alle versies al deze extra datapunten. Vanaf de Belgische eMUCS versie 1.6 wordt de stroom zelfs met 2 decimalen nauwkeurig gegeven. Nederlandse slimme meters geven in alle versies de stroom (indien aanwezig) altijd afgerond op gehele ampères, wat een vrij grove afronding is.
 

Tenslotte is er een 3-fase stroomaansluiting in de meterkast nodig om al deze informatie ook per fase te kunnen zien. Voor enkelfase aansluitingen zal dan ook minder weergegeven worden, namelijk alleen de datapunten voor de aangesloten fase. Dat voegt dan eigenlijk alleen de spanning (vanaf SMR5) en de stroom (vanaf DSMR4) toe voor de aangesloten fase. Het vermogen voor die fase was namelijk al beschikbaar, want die is dan per definitie hetzelfde als het totaalvermogen.
 

Nog goed om te weten voor PVOutput.org gebruikers: PVOutput kan ook spanningsinformatie weergeven, en daarom wordt nu in de PVOutput firmware variant ook spanningsinformatie meegestuurd naar PVOutput.
Edit 28 juni: Voor bestaande PVOutput gebruikers: houd er rekening mee dat na de firmware update de opbrengsten vanwege een wijziging eenmalig tot middernacht niet verder geregistreerd worden bij PVOutput. Dit herstelt zich vanzelf weer na middernacht. Om dit effect te minimaliseren kan de update het beste aan het einde van de dag worden gedaan (zie changelog voor details).

Verder is er in het loggings menu een csv export knop bijgekomen. Spreadsheet gebruikers zullen waarschijnlijk weten dat we al jaren import macro’s hebben voor Excel en Openoffice/Libreoffice, waarbij de spreadsheet automatisch via het netwerk synchroniseert met de Youless zonder dat daarbij een csv bestand export/import stap nodig is. Toch hebben we nu ook een "gewone" csv export toegevoegd om op terug te kunnen vallen, want het uitvoeren van macro’s in een office omgeving wordt soms om security policy redenen beperkt door beheerders.

Naast nieuwe features hebben we ook een aantal verbeteringen in de firmware meegenomen. Deze hebben vooral te maken met zeldzamere situaties waarin meerdere factoren samen komen. Voor wie de details wil weten; deze zijn in de changelog te vinden.

De nieuwe firmware kan vanuit onze app in de Youless geladen worden. Dit kost maar een minuut aan tijd en is dus zo gedaan. In de video hieronder is te zien hoe dat gaat:

 

 

Nieuwe versie iOS app

door Andras Tucsni

iOS app versie 2.0

Ook de iOS is nu vernieuwd naar versie 2.0. Daarmee zijn de Android en iOS app wat functionaliteit en uiterlijk gelijkgetrokken, afgezien van bepaalde platform specifieke styling details.

Voor iOS gebruikers is de overgang wat groter dan bij de laatste update voor Android omdat het eigenlijk meer een vervanging van de oude app dan een update van de bestaande app. De code van de Android app is in feite overgezet naar iOS. Bovendien was het zo dat de Android app al ‘voor liep’ wat functionaliteiten betreft, wat nu dus ingehaald is.

Opgesomd in een lijstje zijn dit de nieuwe functionaliteiten:

  • Op de Live pagina is ook een realtime lopende grafiek te zien.
  • Gas en S0 ingang metingen (LS120) zijn ook selecteerbaar.
  • Er is een historie tab toegevoegd waarmee de langere termijn interne logdata in een staafgrafiek getoond wordt.
  • Op de configuratie pagina is een zoek functie opgenomen die Youless apparaten kan vinden op het netwerk. Dit maakt de instelling van de app sneller en gemakkelijker.
  • De mogelijkheid om een firmware update te doen is nu een onderdeel geworden van de app. Dit maakt het laagdrempeliger om de Youless firmware te updaten/wijzigen. Het is niet meer nodig om een aparte flash tool te gebruiken.
  • Er is een status/info tab met uitgebreide informatie, waaronder alle (sub) meterstanden.

Verder zijn er nog diverse andere kleinere verbeteringen toegevoegd. Vanwege dat de oude app in feite vervangen is, moeten de configuratie instelling voor het IP adres van de Youless wel opnieuw ingesteld worden, maar dat is met de nieuwe zoek functie snel gedaan.

 

Als je nog een oudere firmware hebt, dan is het zeker aan te raden om de nieuwe firmware update functie te gebruiken. Binnen nog geen minuut is de firmware bijgewerkt (werkt zowel voor de Youless LS120 als ons oudere model LS110). Ga hiervoor naar de instellingen pagina (tandwieltje) en druk op de <↑> knop. De rest zal zich vanzelf wijzen.

 

Kijk voor meer gedetailleerde screenshots in de App Store listing van onze app.

 

Nieuwe versie Android app

door Andras Tucsni

Android app versie 2.0

Er is een nieuwe versie van de Youless app voor Android beschikbaar, en deze is nu vanuit de play store te installeren. De belangrijkste vernieuwingen zijn:

  • Er is een historie tab toegevoegd waarmee de langere termijn interne logdata in een staafgrafiek getoond wordt.
  • Op de configuratie pagina is een zoek functie opgenomen die Youless apparaten kan vinden op het netwerk. Dit maakt de instelling van de app sneller en gemakkelijker.
  • De mogelijkheid om een firmware update te doen is nu een onderdeel geworden van de app. Dit maakt het laagdrempeliger om de Youless firmware te updaten/wijzigen. Het is niet meer nodig om een aparte flash tool te gebruiken.
  • De status/info tab geeft meer uitgebreide informatie en toont ook alle slimme meter (sub) meterstanden.

Verder zijn er nog diverse andere kleinere verbeteringen toegevoegd.

 

Gebruikers die nog een vorige versie als apk bestand geinstalleerd hebben, kunnen het beste de oude app verwijderen en de nieuwe vanuit de play store installeren. Anders zijn er 2 Youless apps op het toestel aanwezig. In de nieuwe app moet het Youless IP adres opnieuw ingesteld worden, maar met de nieuwe zoekfunctie is dit snel gedaan.

 

Als je nog een oudere firmware hebt, dan is het zeker aan te raden om de nieuwe firmware update functie te gebruiken. Binnen nog geen minuut is de firmware bijgewerkt (werkt zowel voor de Youless LS120 als ons oudere model LS110). Ga hiervoor naar de instellingen pagina (tandwieltje) en druk op de <↑> knop. De rest zal zich vanzelf wijzen.

 

Kijk voor meer gedetailleerde screenshots in de play store listing van onze app.
 

Voor iOS gebruikers: we zijn bezig om deze versie van de app ook naar iOS te brengen. Dit moeten we wel eerst nog uitvoeriger testen vanwege diverse verschillen, waardoor we dit niet nu al tegelijk met de Android release kunnen vrijgeven.

 

LS120 firmware update 1.4.5

door Andras Tucsni

Nieuwe firmware versie voor de LS120 die de ontvangen P1 data beter controleert

Er is nieuwe firmware die met name voor sommige gebruikers met een Landis+Gyr E360 elektriciteitsmeter is bedoeld. De laatste tijd kregen we een aantal support gevallen waarbij er af en toe een meterstand niet correct geregistreerd werd, wat dan tot een schijnbare korte ‘piek’ in het verbruik leidt. Dit gebeurde telkens alleen bij een E360 meter, en niet bij andere modellen.

Na wat verder onderzoek zagen we dat er soms een storing in het ontvangen P1 bericht ontstond op een hele specifiek plek, en tegelijkertijd ook nog andere storing in een meterstand. Door die specifieke combinatie van storingen op 2 plekken bleek het bericht de foutdetectie te kunnen passeren, en werd dit P1 bericht dan onterecht als OK gezien. Dit is nu in firmware versie 1.4.5 opgelost.

Het is goed om er bij te vermelden dat verreweg de meeste E360 meters prima communiceren en hier helemaal geen last van hebben. Het zijn maar enkele exemplaren die meer storingen blijken te hebben in de transmissie op de P1 poort*). Wanneer dit goed afgevangen wordt door de foutdetectie, dan merk je daar eigenlijk niets van in de praktijk, want veruit de meeste berichten worden dan nog steeds goed ontvangen. Het gaat dus alleen om die paar berichten die er goed uitgefilterd moeten worden.

Voor de meeste gebruikers die nergens last van hebben, is het niet per se nodig om de firmware te updaten. Toch zou theoretisch het ook daar heel incidenteel kunnen optreden. Het is daarom een goed idee om ook voor de zekerheid de firmware bij te werken wanneer je een (D)SMR 4 of 5 elektriciteitsmeter hebt. Voor DSMR 2 elektriciteitsmeters is deze update overigens niet relevant, want daarbij werkt de foutdetectie op een andere manier. Welke (D)SMR versie de elektriciteitsmeter heeft, kan op de frontplaat van de elektriciteitsmeter worden afgelezen.

De nieuwe firmware kan worden gedownload van onze downloads pagina.

*) bij een aantal gebruikers is er een monteur van de netbeheerder langs gekomen om de P1 poort van de E360 te vervangen, en daarmee verdwenen de verstoringen ook.

PVOutput firmware update

door Andras Tucsni

Nieuwe LS120 PVOutput firmware versie

Er is nieuwe firmware beschikbaar, specifiek voor PVOutput gebruikers met een Youless LS120. De belangrijkste verandering is dat deze nieuwe firmware de manier van uitlezen van de Youless op het LAN gelijk trekt met de andere firmware varianten.

Vergeleken met de andere firmware varianten, communiceert de PVOutput firmware op een andere manier dan de overige firmwares. Dit is zo omdat PVOutput een eigen protocol heeft.

Dit had ook een (gedeeltelijke) impact op de manier waarop de Youless uitgelezen kan worden door bijvoorbeeld home automation apparaten die vanuit het LAN de Youless uitlezen. Een deel van de uitlees interface bevatte namelijk het upload bericht zoals dat naar de energiemanager gestuurd wordt, en die is voor de PVOutput firmware dus anders dan voor bijvoorbeeld de Enelogic firmware.

Door dit verschil beschikten uitlees toepassingen niet voor alle firmware varianten over precies dezelfde informatie, terwijl het handiger is als die uitlees interface onafhankelijk is van de energiemanager die gebruikt wordt. Firmware versie 1.4.4-PO trekt dit daarom nu voor PVOutput gelijk met de Enelogic en andere firmwares.

Voor gebruikers die deze firmware alleen voor de koppeling met PVOutput en de Youless app / gadget gebruiken, maakt dit overigens niet uit. Het is vooral voor gebruikers van home automation / domotica koppelingen waarvoor dit uit kan maken.

Maar voor die gebruikers is er ook nog een andere verbetering waardoor het voor alle PVOutput gebruikers aan te raden is de firmware te updaten. Bij de upload naar PVOutput kan het namelijk soms gebeuren dat een upload poging niet doorkomt. In de meeste grafieken merk je daar in de praktijk niet iets van, en ook voor de uiteindelijke dag rapportages maakt dit niet uit. Maar bij vergelijkingsgrafieken (compare functie) kan dit wel zichtbaar zijn als een korte onderbreking in de grafieklijn.

In de nieuwe firmware wordt er nu indien nodig met extra uploads voor gezorgd dat er toch binnen het 5-minuten tijdslot een meetwaarde doorgezet wordt. Deze versie kan vanaf onze downloads pagina worden gedownload.