Abonneer op de blog RSS feed

Op de YouLess site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

Volg ons op twitter

Gebruik onze rss feed of volg ons op twitter voor aankondigingen van nieuwe posts.

 

OpenOffice Calc macro

door Andras Tucsni

Sommige mensen willen graag zelf in een spreadsheet kunnen rekenen aan de Youless loggegevens. Voor deze mensen hebben we eerder al een Excel bestand met synchronisatie macro aan de downloads toegevoegd.

 

In het office landschap is er echter ook nog een andere bekende office suite, namelijk OpenOffice (en verwanten). Deze is ook nog eens gratis te verkrijgen. Hoewel excel bestanden vaak in OpenOffice kunnen worden geopend is het voor macro's meestal toch net anders, waardoor de Excel macro niet werkt in OpenOffice.

 

Op verzoek van een aantal gebruikers hebben we daarom nu ook een OpenOffice Calc spreadsheet (ods) bestand met synchronisatie macro aan de dowloads pagina toegevoegd. In deze post behandelen we hoe deze kan worden gebruikt.

 

Het werkt eigenlijk heel eenvoudig. Nadat het bestand voor de eerste keer is geopend moet het IP adres van de YouLess in cel E1 worden ingevuld. Wanneer daarna op de synchroniseren knop wordt gedrukt worden alle daglogwaarden over het netwerk in de spreadsheet geladen. Wanneer de spreadsheet wordt opgeslagen/afgesloten en de volgende keer weer wordt geopend, dan worden na de synchronisatie de ontbrekende nieuwe dagen toegevoegd. Omdat de YouLess tot een jaar aan logdata intern opslaat, is het voldoende om tenminste 1x per jaar te synchroniseren.

 

tl_files/blog/calcsync.png

 

Deze laatste handeling van het drukken op synchroniseren kan ook nog bespaard worden. Wanneer het hokje synchroniseren na openen bestand is aangevinkt, dan wordt de spreadsheet automatisch na het openen bijgewerkt. Op deze manier hoeft er dus helemaal niets meer gedaan te worden om logwaarden in de spreadsheet te krijgen; makkelijker dan dit kunnen we het niet maken.

 

Om OpenOffice macro's van onbekende bronnen te laten uitvoeren moet wel eerst het macro beveiligingsniveau op medium worden gezet. Het venster om dit in te stellen wordt als volgt geopend:

 

Extra->Opties, OpenOffice.org->Beveiliging->Macroveiligheid

 

Op het medium niveau wordt de gebruiker voor de veiligheid nog wel om toestemming gevraagd om een macro uit te voeren.

YouLess iOS app 1.2

door Andras Tucsni

Wanneer je ook buitenshuis met je app de Youless wilt kunnen benaderen, dan kan dit door een port forwarding regel in je internet modem in te stellen. Hiermee maak je de web interface (poort 80) van de Youless ook vanaf het internet bereikbaar. In de Youless app kan dan als IP adres het internet (publieke) IP adres (of naam) van het eigen modem worden ingesteld, in plaats van het LAN (lokale) IP adres op het thuisnetwerk.

 

Wanneer de Youless vanaf het internet te benaderen is, dan is het wel verstandig om deze met een wachtwoord te beveiligen. Dit wachtwoord kan onder het systeem menu van de Youless worden ingesteld. Een app of widget heeft dan uiteraard dit wachtwoord nodig om toegang tot de Youless te krijgen.

 

In versie 1.2 van de Youless iOS app is het mogelijk om een wachtwoord in de app in te stellen, zodat de Youless met een wachtwoord kan worden beveiligd en ook vanuit de app te benaderen is. Deze update is nu vanuit de App Store te downloaden. Op de downloads pagina is een directe link naar de app te vinden.

 

Koppelen met zonnestroomopbrengst.eu

door Andras Tucsni

Gebruikers die de YouLess gebruiken om de bruto productie van de zonnepanelen te monitoren kunnen de dagopbrengsten automatisch dagelijks laten importeren op de solar community/databank site zonnestroomopbrengst.eu (sonnenertrag). De dagopbrengsten hoeven dan niet handmatig ingegeven te worden. In deze post ga ik nader in op de configuratie instellingen die daarvoor moeten worden ingevoerd op de site van zonnestroomopbrengs.eu.

 

Nadat er een account op de site is aangemaakt, kan er een zonnestroom installatie worden ingevoerd onder het menu Gebruikersmenu->Installatiebeheer->Installatie invoegen (een bestaande installatie onder installatie bewerken). Hierbij wordt allerlei informatie over de installatie gevraagd, zoals het aantal panelen, Watt piek vermogen, iverters, etc. Dit wijst zich allemaal redelijk vanzelf. We zullen ons hier richten op de instellingen onder het kopje automatische import data.

 

tl_files/blog/sonnenertrag-import-config.png

 

Onder Systeem moet het systeem type JSON worden gekozen. Er verschijnt daarna ee pop-up waarin een url dient te worden opgegeven dat wijst naar een bepaald pad onder het publieke IP adres waaronder de Youless te vinden is. Deze heeft het volgende format (gebruik makend van voorbeeld IP adres 1.2.3.4):

 

http://1.2.3.4/V?f=j&u=kWh&m=

 

waarbij 1.2.3.4 in dit voorbeeld het publieke IP adres van de Youless is. Eventueel kan ook een alternatief poortnummer worden opgegeven. Met IP adres 1.2.3.4 en poortnummer 5678 zou dit dan als volgt worden:

 

http://1.2.3.4:5678/V?f=j&u=kWh&m=

 

Zonnestroomopbrengst.eu haalt nachtelijk de zonnestroom dagopbrengsten op via het opgegegeven IP adres. Om de Youless bereikbaar te maken voor de import dienst, moet de Youless daarom toegankelijk gemaakt worden vanaf het internet door een port forwarding regel voor de Youless op je internet modem in te stellen. De import dienst ondersteunt (nog) geen wachtwoord, dus de Youless moet in dit geval zonder wachtwoord werken.

 

Tenslotte kan de fabrikant naam en model naam van de datalogger nog worden ingesteld op respectievelijk Youless en LS110.

 

Edit: IP adressen veranderd in specifiek voorbeeld adres.

Video review YouLess

door Andras Tucsni

Op Hardware.info TV is aandacht besteed aan de YouLess energiemeter. Hieronder is de Hardware.info video review te zien:

 

 

 

 

Zonnestroom productie monitoren

door Andras Tucsni

Zonnepanelen beginnen duidelijk door te breken; maar liefst 80% van de Nederlanders vindt zonnepanelen momenteel een goed idee. In 2012 wordt zelfs verwacht dat er meer zonnepanelen zullen worden verkocht dan in de voorgaande 10 jaar bij elkaar. De nieuwe 15% subsidieregeling zal deze groei nog meer stimuleren.
 

We krijgen steeds vaker de vraag of de YouLess ook is te gebruiken om de zonnestroom productie van de panelen zichtbaar te maken in de app, widget of online dienst. Wij hebben ook zonnepanelen en weten daarom uit ervaring dat het voldoening geeft om te zien hoeveel energie er opgewekt wordt. Wanneer je de naald (van de desktop gadget) ziet uitslaan, weet je dat je panelen hard aan het werk zijn. Het is bijna verslavend om naar te kijken!
 

Naast de psychologische voldoening van het zichtbaar maken van de gegenereerde stroom, is het ook nuttig om te kunnen controleren hoe goed de zonnestroom installatie werkt. Uit onderzoek van adviesbureau Local blijkt dat veel zonnestroom installaties niet optimaal functioneren. Local ondersteept het belang van monitoring om problemen vroegtijdig te signaleren en zo derving van inkomsten te voorkomen. Problemen kunnen onstaan door bijvoorbeeld een losgeraakte kabel, een defect in een paneel of omvormer.
 

Omvormers hebben vaak wel een functie om de dagopbrengst en de totaal gegenereerde elektriciteit te kunnen bekijken in het display, maar je ziet niet of ze langzaam minder gaan presteren, of dat er een bepaald deel van de dag  minder gepresteerd wordt (door schaduw bijvoorbeeld). Bovendien is de omvormer soms op een onpraktische plek geïnstalleerd en geeft hij geen informatie over het verloop van het genereren over de dag.
 

De energieopbrengsten kunnen met de YouLess uiteraard prima met de online energiemanager Bidgely worden gelogd, of gewoon intern op de YouLess. Voor het loggen van de energieproductie van zonnepanelen biedt het echter meerwaarde om te koppelen met een online dienst die voor zonnestroom gespecialiseerd is. Het voordeel is dat je dan je de eigen energieproductie kunt vergelijken met dat van anderen in de regio (die ongeveer evenveel zon hebben gehad), of regionale/landelijke statistieken kunt bekijken.
 

Een bekende site voor zonnestroom is het Duitse sonnenertrag.de (zonnestroomopbrengst.eu). Sinds kort is er een automatische import module voor de YouLess beschikbaar zodat de zonnestroom opbrengsten van je eigen zonnestroominstallatie automatisch dagelijks over het internet worden geïmporteerd in zonnestroom.eu. Officieel is deze functie nog in de testfase, maar het werkt al weken probleemloos bij een aantal testers.
 

Er is al een groep gebruikers die de YouLess gebruikt om de bruto productie van zonnepanelen te monitoren. Dit is met name makkelijk voor mensen die een subsidie volgens de “oude” SDE subsidieregeling hebben. kWh meterHierbij is het namelijk verplicht om een bruto productie elektriciteitsmeter te hebben. De YouLess kan dan dus op deze SDE meter worden aangebracht.
 

Mensen die geen bruto productie bemetering hebben kunnen gebruik maken van een los verkrijgbare kWh meter. Hiernaast is een compacte kWh meter afgebeeld. Deze kan in een groepenkast worden geplaatst en is net zo groot als een installatieautomaat (groep). Deze kWh meter heeft een puls LED heeft, zodat de YouLess er op toegepast kan worden. Omdat de YouLess iets breder is, moet de ruimte voor 2 groepen vrij zijn voor deze constructie.

 
Groepenkast met DIN rail kWh meter en YouLess

 


Als de groepenkast minder modern is en geen installatieautomaten heeft, dan kan het nog een optie zijn om een gereviseerde draaischijfmeter te gebruiken. Deze zijn vanwege de vervanging door digitale meters voor weinig geld te verkrijgen.
 

Tip: Laat de kWh meter tegelijk met de installatie van de zonnepanelen plaatsen. Er moet toch een separate groep voor de zonnestroom installatie worden geplaatst in de groepenkast. Het plaatsen van een kWh meter is dan een kleine extra moeite.