Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

Volg ons op twitter

Gebruik onze rss feed of volg ons op twitter voor aankondigingen van nieuwe posts.

 

Nieuwe versie YouLess Gadget

door Andras Tucsni

Nieuwe features in versie 1.0 van de YouLess Gadget voor Windows Vista/7

De YouLess Windows desktop Gadget is een populaire YouLess download. Tenminste, die indruk krijg ik van de positieve reacties die we krijgen. Veel mensen zijn al tot verrassende ontdekkingen gekomen omdat de Gadget goed in het zicht staat op de desktop.

 

Een feature die echter nog ontbrak was de mogelijkheid om een wachtwoord in de settings op te geven. Dit is nodig om de data uit een een YouLess te kunnen lezen die met een wachtwoord is beveiligd. Deze mogelijkheid is nu toegevoegd in de nieuwste versie.

 

Verder is er een extra schaal aan de Gadget toegevoegd die tot 18kW gaat. In de vorige versie ging de hoogste schaal tot 6kW. Dit is voor een gewone enkelfase aansluiting die de meeste huishoudens hebben wel voldoende, maar in huishoudens met een 3 fase aansluiting kan er wat meer vermogen getrokken worden. Bovendien wordt de YouLess steeds meer in bedrijven gebruikt waar de 6kW grens ook vaak overschreden wordt. De Gadget en flyout grafiek kon er dan bijvoorbeeld zo uit komen te zien (voor zover dit nog een grafiek is te noemen):

 

tl_files/blog/tilt.png

 

Een andere verbetering is dat de grafiek na het starten van de Gadget meteen is gevuld met logdata uit de YouLess zodat er meteen na het opstarten van de computer een historie zichtbaar is. Ook na het ontwaken uit de slaapstand wordt de ontbrekende data uit de YouLess gelezen om “gaten” in de grafiek te voorkomen.

  

Er is tenslotte nog een verandering waar bestaande gebruikers misschien even aan moeten wennen: het schaal effect van de grafiek schaalpijlen is omgedraaid. Dit is veranderd om consistent te zijn met de (Android) app waarbij je met swypen de grafiek groter maakt wanneer je omhoog veegt (in plaats van de verticale as schaal groter te maken) en vice versa. De pijlen komen nu overeen met die swype richting. Als je het gebruik van Gadget en app afwisselt leidt het anders tot verwarring hebben we gemerkt.

  

Het versie nummer van de Gadget was tot nu toe nog in de 0.x reeks, maar bij deze zetten we hem op 1.0. De basis lijkt voldoende te zijn gezet om naar dit nummer door te gaan. Versie 1.0 van de Gadget is te downloaden van de downloads pagina.

 

Tip: Sluit voor het installeren van de nieuwe Gadget eerst de eventueel nog draaiende oude Gadget af. Windows controleert hier niet op terwijl dit wel nodig is voor een succesvolle update.

 

De mechanische ventilatie

door Andras Tucsni

De mechanische ventilatie zorgt in veel woningen voor een goed binnenklimaat. Zo ook in die van ons. Verse lucht komt via roosters boven het raam binnen en de 'vuile lucht' wordt via luchtkanalen door de ventilatiebox op zolder aangezogen en vervolgens het huis uit geblazen.

 

Met een 3 standen regelaar in de keuken en badkamer kan de afvoersnelheid worden geregeld. Meestal zetten we deze tijdens het koken of na het douchen op stand 3 en verder staat hij altijd op de laagste stand. Tenminste, als we niet vergeten om de stand weer terug te zetten...

 

Zo'n 3 ventilatiebox met 3 standen regeling wordt vaak met een perilex stekker aangesloten waardoor je het verbruik van de mechanische ventilatie niet met een gewone stekker energiemeter kunt meten. Op de ventilatiebox zelf en in het bijgeleverde boekje staat ook geen aanduiding van het energieverbruik. Zelfs wanneer dit wel zou zijn vermeld schijnt dit verbruik met de jaren hoger te worden, dus ook hier geldt weer: meten is weten.

 

Met de YouLess iOS of Android app is het verbruik gelukkig toch makkelijk te meten. Nadat de perilex stekker uit de wandcontactactdoos is getrokken registreert de app de verandering in het totaalverbruik dat hierdoor ontstaat. Dit wordt met de “verschil pijltjes” op het scherm aangegeven.

 

tl_files/blog/perilex-uit.png

 

Ik heb dit met onze ventilatiebox gedaan terwijl deze op stand 1 stond. Zoals in het screenshot is te zien is het verbruik in 2 stappen van 3 en 4 Watt gezakt: het verbruik op stand 1 is dus 7 Watt. Dat valt me eigenlijk nog mee. Ik heb in dit artikel gelezen dat het dubbele hiervan niet ongewoon is voor een ventilatiebox. Het kan dus per model ventilatiebox behoorlijk verschillen.

 

In een eerdere post had ik bedacht dat dit verbruik niet meegerekend hoeft te worden als sluipverbruik, waarmee ons sluipverbruik op 51 Watt komt: 0,051x24x365=447kWh per jaar. Dat komt ongeveer overeen met een gemiddeld huishouden in Nederland.

 

En hoe zit het dan met ventilatiestand 2 en 3? Nadat de perilex stekker weer is terug geplaatst, kan op dezelfde manier gemeten worden hoeveel het verbruik omhoog gaat wanneer de ventilatiestand hoger gezet wordt. Voor onze ventilatiebox blijkt stand 2 (die we eigenlijk nooit gebruiken) dan 11 Watt meer te verbruiken en stand 3 zelfs 33 Watt meer. In totaal verbruikt de ventilatiebox op stand 3 dan 7+11+33=51 Watt. Ik zal dus niet meer zo snel vergeten de stand weer terug te zetten!

 

Android app beta

door Andras Tucsni

Android gebruikers kunnen nu de app beta versie 0.5 downloaden. Eerdere versies van de app zijn al door een beperkte groep gebruikers getest. Onze dank aan deze gebruikers van het eerste uur voor hun goede feedback en ideeën!
 
Deze beta versie is al goed bruikbaar, maar er zijn vele Android apparaten die we onmogelijk allemaal zelf kunnen testen. Zoals eerder aangekondigd willen we daarom nog de feedback op deze publieke beta afwachten en verwerken voordat we de app in de play store zetten. Als je nog ergens tegenaan loopt, laat het ons dan s.v.p. weten.
 

Om de app te installeren kan de download link direct gevolgd worden vanaf je Android apparaat. Wanneer de download gereed is, wordt dit in de status/notifications bar gemeld en kan de app meteen worden geïnstalleerd door deze melding te selecteren. Alles verloopt verder gewoon zoals het installeren vanuit de play store. Let er wel op dat het "installeren vanuit onbekende bronnen" op het toestel moet zijn toegestaan (Instellingen->Applicaties).

 

tl_files/blog/android-screenshots.png

 

De app toont het actuele verbruik in een bargauge. Daarnaast wordt het recente verbruik ook in een lopende grafiek getoond. Voor diegenen die ook de Windows desktop gadget gebruiken zal dit er vertrouwd uitzien; alleen de gauge is hier anders vormgegeven. Het schalen van de grafiek gebeurt (natuurlijk) door over de grafiek te 'swypen'.

 
Met een mobiel apparaat kun je makkelijk door het huis op speurtocht gaan naar grote stroomverbruikers. Schakel een elektrisch apparaat aan/uit en het verschil in verbruik verschijnt naast de bargauge. In tegenstelling tot beurskoersen wordt een daling hier met een groen i.p.v. rood pijltje aangegeven: less is more!
 

Vlak na de installatie moet eerst het IP adres van de YouLess geconfigureerd worden in het configuratiescherm. Als de YouLess met een wachtwoord is beveiligd moet dit wachtwoord hier ook worden ingevoerd. Er is ook een instelbare tijd waarna de app geen data meer uitvraagt (pauzeert) wanneer er geen gebruiksactiviteit meer is. Dit is bedoeld om de batterij belasting te beperken. Zoals bij onze iOS app en desktop Gadget kunnen mensen die de app willen bekijken, maar geen YouLess hebben, de simulatie modus aanzetten. De meetgegevens worden dan nagebootst.

Tips:

 • Ga voor het slapen gaan op sluip-verbruik-jacht door met je telefoon door het huis te lopen en alles uit te zetten wat nog aan stond.
 • Kijk terwijl je op je werk bent wat er thuis allemaal gebeurt.
 • Laat terwijl je op een terras zit aan je vrienden zien hoe jouw zonnepanelen jouw biertje alweer terugverdiend hebben (wanneer de YouLess op de zonnestroom meter is gezet).

 

'Verdien' €140 per jaar en plant 20 virtuele bomen

door Martine van der Post

Heb je wel eens je CO2 gecompenseerd voor een reis met het vliegtuig? Wij wel.
Een Europese vlucht met het hele gezin met een goedkope airliner werd zo toch nog een kostbare aangelegenheid.

Wanneer je bespaart op je stroomverbruik, investeer je in virtuele bomen en omdat je minder uitgeeft krijg je als het ware geld toe. Dat dit niet een paar struikjes zijn, lees verder:

Volgens Milieucentraal kan elke boom in de tropen 20 kilo CO2 per jaar opnemen.
Met onze YouLess zijn we ruim 20% minder elektriciteit gaan gebruiken en van alle YouLess gebruikers die ons hun besparingen verteld hebben, zijn wij niet de koploper.

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een nederlands huishouden is 3500 kWh per jaar. Wanneer je 20% weet te besparen, dan scheelt dat 700 kWh per jaar waardoor de kosten met minimaal €140 per jaar zullen verlagen. Voor elke kWh elektriciteit uit je stopcontact thuis, is bij de centrale 566 gram CO2 vrijgekomen. Die 700 kWh die je na het besparen minder nodig hebt, scheelt dus 400 kilo CO2 per jaar.

Deze CO2 besparing zou je ook kunnen halen door aankoop van 20 bomen in de tropen. Wij wonen niet echt in een bosrijk gebied en al helemaal niet in de tropen, maar om een idee te krijgen wat 20 bomen zijn; op de foto staan er 21 aan de linkerkant van de gracht!

YouLess iOS app 1.1

door Andras Tucsni

De YouLess app voor Apple iOS apparaten is vernieuwd en is nu te downloaden uit de App Store. Gebruikers die de iOS app al gebruiken opgelet: de naam van de app is gewijzigd naar YouLess (bij de vrijgave van de vorige versie was de naam YouLess nog niet definitief). Hierdoor kan er geen update vanaf de vorige versie worden gedaan. De nieuwe versie moet dus als nieuwe app geïnstalleerd worden. De vorige versie zal op termijn uit de App Store verdwijnen.

 

De volgende punten zijn vernieuwd in versie 1.1:

 • Er is een puls LED toegevoegd ter indicatie van een nieuwe meetwaarde

 • De maximale schaal is verhoogd naar 6kW

 • De demo/simulatie modus genereert een meer realistische reeks meetwaarden

 • Wanneer er gewacht wordt op een update vanuit het netwerk wordt er een spinner getoond

 • Het instellingen scherm is vernieuwd

 • Animaties, timing en netwerk communicatie afhandeling zijn verbeterd

  

Daarnaast is het volgende toegevoegd om de app ook op afstand te kunnen gebruiken:

 • Er kan ook een host naam i.p.v. een IP adres worden ingesteld

 • Er kan een alternatieve poortnummer (i.p.v. 80) worden ingesteld

 • De app kan naast WiFi nu ook via mobiele netwerken verbinden met de YouLess

 

De app was in eerste instantie gemaakt met het idee om er binnenshuis mee op speurtocht te gaan naar stroomverbruikers, maar omdat steeds meer mensen ook op afstand live het energieverbruik willen kunnen zien zijn deze mogelijkheden toegevoegd. Met de bovenstaande veranderingen en in combinatie met port-forwarding op het internet modem is dit mogelijk.

 

Kijk ook op de downloads pagina voor een directe link naar de nieuwe app.